Митове и Герои през погледа на Стивън Фрай

Не зная колко от вас са дали шанс на двете книги, но Стивън Фрай е във вихъра си. И не, това не е поредният преразказ или сборник с добре познатите ни митове. Това е „must read“ произведение, което няма да ви остави безразлични, защото още с първите страници ще се кискате повлияни от тънкия хумор на Фрай. Британският актьор и комик изкарва на сцената и големите, и малките имена като не оставя място за скука или отегчение, превръщайки двете томчета в книги, които ще ви разсмеят и въодушевят дотолкова, че да не усетите как се изнизва времето.

МИТОВЕ започва от най-древните времена, когато е имало само Хаос, постепенно виждаме раждането на първичните божества, на титаните и вече познатите ни богове сред които Олимпийците, техните потомци и стигаме до създаването на човеците. Начинът, по който обаче Стивън Фрай предава въпросните събития е не просто комичен, а абсолютно пристрастяващ. Няма как да запазите сериозно изражение четейки за похотливите забежки на Зевс изпълнени с такава изобретателност, само и само да избегне гнева на Хера. Комичните ситуации изобилстват и колкото и сериозно да сме приемали досега повелителите на небесата, моретата или подземния свят, на слънцето, плодородието или войната, тук ги виждаме в абсолютно противоположната им светлина от стандартното обожествяване. Хадес и Персефона винаги са били в центъра на любимия ми мит и се радвам, че Фрай не е пропуснал и тяхната история, макар и по-обрано разказана. За сметка на това пък нищо не бива спестено – боговете величаят и се излагат, забавляват се и страдат, печелят и губят. Авторът интерпретира и тълкува без да пропусне и най-малкото божество, мит или кратка история, но без да критикува, а обогатява древните митове по начин, който ще бъде оценен и от най-скептични читател.

ГЕРОИ изкарва на арената нови действащи лица като този път под ножа падат най-големите, най-прочутите и най-храбрите герои от древногръцката история. Това, което забелязах обаче е, че колкото един герои е… ами героичен, толкова по-злощастна съдба го спохожда. Персей, Херакъл, Орфей, Язон, Тезей, всички са тук и Фрай отново няма пощада, защото героизмът има и смешна страна. Но както става ясно, колкото повече героизъм проявяваш, толкова повече страдаш – дали си навлякъл гнева на някоя богиня, заради самото си съществуване, или защото трябва да си отвоюваш титлата „герой“, приготви се за трудности, болка, лудост и мъки. Няма как да останем безразлични към когото и да е от древните герои още повече стигнем ли до частта, в която те срещат своята участ, почти винаги драматична и трагична. Подвизите им отекват през вековете, имената им са символ на смелост, сила, безстрашие, решимост, но едва ли са били толкова сериозни, колкото други произведения ги представят. Какво е един подвиг без малко хумор?

Чакам тежката си дума да кажат „Еднорог“ кога точно (и най-вече дали) ще допълнят колекцията и с ТРОЯ, защото дори тази титанична война не е подмината и Фрай ще се вихри с пълна и там. Сблъсъкът между Ахил и Хектор ще е титаничен, но всичко ще започне с крадената мома Елена, а Фрай не пропуска възможността да се изкаже и по този въпрос. Все пак всеки древен конфликт има и друга страна.

Вашият коментар